Składniki:
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka masła śmietankowego
- ryż preparowany ok. 100g
Przygotowanie:
Mleko z cukrem umieszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy przez około 20-30 minut ( musiałam gotować dłużej - nie wiem od czego to zależy) na bardzo małym ogniu. Należy od czasu do czasu mieszać łyżką, zgarniając masę osadzającą się na bokach naczynia i uważać aby masa nie wykipiała. Gdy nabierze lekko złotego koloru i zgęstnieje (mniej więcej do konsystencji śmietany), dodajemy masło i chwilę ucieramy. Gotową krówkę mieszamy z ryżem preparowanym i formujemy kulki kładąc na papierze do pieczenia i zostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!!!
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz