sobota, 7 stycznia 2012

Szyszki inaczej


Składniki:
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła śmietankowego
  • ryż preparowany ok. 100g

Przygotowanie:

Mleko z cukrem umieszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy przez około 20-30 minut ( musiałam gotować dłużej - nie wiem od czego to zależy) na bardzo małym ogniu. Należy od czasu do czasu mieszać łyżką, zgarniając masę osadzającą się na bokach naczynia i uważać aby masa nie wykipiała. Gdy nabierze lekko złotego koloru i zgęstnieje (mniej więcej do konsystencji śmietany), dodajemy masło i chwilę ucieramy. Gotową krówkę mieszamy z ryżem preparowanym i formujemy kulki kładąc na papierze do pieczenia i zostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!!!









PS. Szyszki inaczej dlatego, że z domowej roboty krówka. Źródłem W krainie smaków :)

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz