piątek, 6 stycznia 2012

Mini ptysie


Składniki:
  • 250 ml mleka (może być też woda, lub pół na pół)
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżki soli (moim zdaniem stanowczo za dużo, w zupełności wystarczyłaby szczypta, ewentualnie jak ktoś lubi bardziej słone 1/2 łyżeczki)
  • 1 łyżka cukru pudru (jak się dowiedziałam po zrobieniu, ciasto parzone podobno nie powinno zawierać w swoim składzie cukru)
  • 150 g mąki
  • 4 jajka

Dodatkowo:
  • kubek śmietany 30 %
  • cukier puder (dwie łyżki do bitej śmietany i trochę do posypania)

Sposób przygotowania:
W szerokim, płaskim rondelku mieszamy masło, wodę, mleko, sól i cukier. Ogrzewamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i natychmiast wsypujemy do rondla całą mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Stawiamy rondel ponownie na ogniu i ogrzewamy – ciągle mieszając – przez około dwie minuty. Ciasto przekładamy do miski miksera. Włączamy mikser i dodajemy po jednym jajku. gotowe ciasto powinno być gęste, gładkie i lśniące. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy, na blachę wyłożoną pergaminem, niewielkie porcje ciasta.
Ptysie pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 15 – 20 minut. Nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia! Ptysie wyjmujemy gdy są złociste i suche. Gdy ptysie będą zimne należy napełnić je bitą śmietaną za pomocą szprycy.


Smacznego!
 








PS. Źródłem mniammniam. Robiłam wg przepisu autorki.

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz