poniedziałek, 2 stycznia 2012

Orzechowiec


Ciasto:
1/2 kg mąki  
2 łyżki miodu 
2 łyżeczki sody 
15 dag cukru 
3 żółtka 
3 łyżki mleka 
10 dag masła
Miód, cukier, mleko, masło rozpuścić. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.

Jeden placek upiec pusty.

Drugi placek lekko podpiec, a następnie wlać masę orzechową i zapiec.

Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich  
2 łyżki miodu 
2 łyżki cukru 
10 dag masła
Wszystko zagotować (uwaga: nie spalić!)

Masa budyniowa:
10 dag cukru  
1/2 l. mleka 
1 cukier waniliowy
Zagotować.
Jak się zagotuje dodać kostkę masła (200g).  
Następnie wlać mleko z mąką:
2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej - rozmieszać w 1/2 szkl. mleka

 Placki przełożyć gorącą masą.

Smacznego!










PS. Po świątecznych zawirowaniach witam ponownie już w Nowym Roku i życzę Wam wszystkiego dobrego! Źródłem moja Mama :)

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz