Ciasto:
1/2 kg mąki
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
15 dag cukru
3 żółtka
3 łyżki mleka
10 dag masła
Miód, cukier, mleko, masło rozpuścić. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
Jeden placek upiec pusty.
Drugi placek lekko podpiec, a następnie wlać masę orzechową i zapiec.
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
10 dag masła
Wszystko zagotować (uwaga: nie spalić!)
Masa budyniowa:
10 dag cukru
1/2 l. mleka
1 cukier waniliowy
Zagotować.
Jak się zagotuje dodać kostkę masła (200g).
Następnie wlać mleko z mąką:
2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej - rozmieszać w 1/2 szkl. mleka
Placki przełożyć gorącą masą.
Smacznego!
PS. Po świątecznych zawirowaniach witam ponownie już w Nowym Roku i życzę Wam wszystkiego dobrego! Źródłem moja Mama :)
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz