środa, 11 stycznia 2012

Karpatka


Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekonienie, bo ciasto parzone nie uwzględnia go w swoim składzie, ale dałam, bo tak mówił przepis i nie żałuje)
  • szczypta soli
Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 kostka margaryny Kasia 
Dodatkowo:
cukier puder
Wykonanie - ciasto:
Wodę z margaryną i szczyptą soli zagotować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką. Zaparzyć 3-5 minut. Wystudzić. Do ciasta dodawać kolejno po jednym jajku i ucierać. Ciasto cienko wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę( wykładłam na duża blachę z piekarnika i po upieczeniu przekrawam na pół). Piec w piekarniku w temp. 200 stopni przez około 30 minut na złoty kolor. ( w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika)
Wykonanie - krem budyniowy:
Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku wymieszać obydwie mąki i ugotować budyń. Margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzony budyń.Kremem przełożyć blaty, wierzch obsypać cukrem pudrem.
Ja robiłam odrobinę inaczej, mianowicie szklankę mleka zagotowałam z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną, w pozostałym mleku wymieszałam obydwie mąki i ugotowałam budyń. Lekko przestudzinym przełożyłam blaty ciasta.


Smacznego!











PS. Źródłem Mojeciasto.pl

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz