- 3 szkl. mąki
- 4 żółtka
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 kg jabłek
- 1 kisiel cytrynowy
- około 1 szkl. cukru
- 1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Z
podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i
schłodzić w lodówce. Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać cukier i
troszkę podgotować, na koniec dodać kisiel. Białka ubić i dodać budyń.
Połową ciasta wyłożyć blaszkę, następnie jabłka oraz ubitą pianę z
białek. Przykryć drugą połową ciasta - starłam ciasto na tarce. Piec na
złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
PS. Przepis powstał oczywiście z kombinacji dwóch ciast. Te dwie inspiracje to szarlotka krucha oraz ciasto kruche z pianką i malinami.
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz