czwartek, 19 stycznia 2012

Szarlotka z pianką


Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 1 kg jabłek
  • 1 kisiel cytrynowy
  • około 1 szkl. cukru
  • 1 budyń waniliowy
 Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce. Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać cukier i troszkę podgotować, na koniec dodać kisiel. Białka ubić i dodać budyń. Połową ciasta wyłożyć blaszkę, następnie jabłka oraz ubitą pianę z białek. Przykryć drugą połową ciasta - starłam ciasto na tarce. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.








Smacznego!!!


PS. Przepis powstał oczywiście z kombinacji dwóch ciast. Te dwie inspiracje to szarlotka krucha oraz ciasto kruche z pianką i malinami.

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz