środa, 30 listopada 2011

Czarno - biały sernik

Składniki na ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki kakako
  • 1 całe jajo
  • 1 żółtko
  • 1/2 kostki margaryny
  • rum lub zapach rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki.


Składniki na masę serową:
  • 60 dag białego sera
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • odrobina proszku do pieczenia
Przygotowanie masy serowej:
iałka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym Nadal miksując dodawać po łyżce twaróg, a potem mąkę. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką pianę z białek

Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. . Na ciasto wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.


Smacznego!!!








PS. Sernik inaczej, a nawet bardzo inaczej. Aromatyczny... Wilgotny... Czarno - biały... Mmmm... :) Połączenie ciemnego,  kakaowo - rumowego ciasta z białym, delikatnym serem daje zarówno ciekawy efekt wizualny jak i smakowy. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach rumu. Unosi się w powietrzu już w trakcie pieczenia, a później już sie tylko delektujesz... Smakiem :) Stary i wielokrotnie wypróbowany przepis mojej mamy :)

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz