Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki 2% mleka
- 3,5 łyżki masła, stopionego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- śliwki
Dodatkowo:
- 3 łyżki cukru (kryształ) wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu - do posypania
Przygotowanie:
Wymieszać
pierwsze 6 składników w misce. W osobnej misce wymieszać jajka, mleko,
masło i wanilię. Następnie połączyć składniki suche z mokrymi i
wymieszać, tak aby nie było grudek. Formę wysmarować masłem. Przelać do
niej gotową masę, na wierzch wyłożyć śliwki (rozcięciami ku górze). Po
śliwkach posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec na złoty kolor
25-30 minut.
Smacznego!
PS.
Jesienne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto ze śliwkami.
Fantastyczny zapach korzennych przypraw unosi się w całym domu podczas
pieczenia. Ekspresowe i proste w przygotowaniu. Wyśmienite dla
nieoczekiwanych gości, ponieważ składniki na nie znajdą się na pewno w
każdej lodówce. Soczyste i kwaskowate śliwki ukryte pod cynamonowo –
cukrową posypką to coś, co bardzo polecam :) Przepis znalazłam na: www.epicureanmom.com
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz