piątek, 11 listopada 2011

Cynamonowe Plum Kuchen



Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki 2% mleka
  • 3,5 łyżki masła, stopionego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • śliwki
Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru (kryształ) wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu - do posypania
Przygotowanie:
Wymieszać pierwsze 6 składników w misce. W osobnej misce wymieszać jajka, mleko, masło i wanilię. Następnie połączyć składniki suche z mokrymi i wymieszać, tak aby nie było grudek. Formę wysmarować masłem. Przelać do niej gotową masę, na wierzch wyłożyć śliwki (rozcięciami ku górze). Po śliwkach posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec na złoty kolor 25-30 minut.

Smacznego!








PS. Jesienne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto ze śliwkami. Fantastyczny zapach korzennych przypraw unosi się w całym domu podczas pieczenia. Ekspresowe i proste w przygotowaniu. Wyśmienite dla nieoczekiwanych gości, ponieważ składniki na nie znajdą się na pewno w każdej lodówce. Soczyste i kwaskowate śliwki ukryte pod cynamonowo – cukrową posypką to coś, co bardzo polecam :) Przepis znalazłam na: www.epicureanmom.com

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz