niedziela, 20 listopada 2011

Jesienne sakiewki


Składniki na 12 ciastek:
  • 1 płat ciasta francuskiego (użyłam gotowe)
  • jabłka
  • sok z cytryny
  • rodzynki
  • cukier puder
  • cynamonu
  • żółtko roztrzepane z  łyżką mleka (do posmarowania)
Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon (do smaku) i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 12 kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, następnie złożyć na pół. Boki docisnąć widelcem. Tak przygotowane prostokąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponownie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem tym razem po całości. Na koniec pozakłuwać widelcem . Piec na złoty kolor.

Smacznego :)







PS. Za oknem deszcz… Szaro i ponuro… Jesień… Nie jest najlepsza porą roku do tryskania energią i humorem. Często dopada nas złe samopoczucie, chandra lub inne stany blisko depresyjne. Jednym ze sposobów na poprawę humoru może być małe „conieco”. Macie ochotę na coś słodkiego? Lubicie ciastko francuskie? Mam dla Was propozycje:) To najszybszy deser z możliwych, jeśli posiadacie w domu gotowy płat ciasta francuskiego. A jeśli nie, to zawsze można skoczyć do sklepu, bo czego się nie robi dla chwili przyjemności:) A jeśli dalej nie, to podobno zrobienie domowego ciasta francuskiego nie jest takie trudne, choć na pewno czasochłonne. Ja cały czas się przymierzam, zbieram siły i odwagę :)

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz