Składniki na 12 ciastek:
- 1 płat ciasta francuskiego (użyłam gotowe)
- jabłka
- sok z cytryny
- rodzynki
- cukier puder
- cynamonu
- żółtko roztrzepane z łyżką mleka (do posmarowania)
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon (do smaku) i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 12 kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, następnie złożyć na pół. Boki docisnąć widelcem. Tak przygotowane prostokąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponownie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem tym razem po całości. Na koniec pozakłuwać widelcem . Piec na złoty kolor.
Smacznego :)
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz