niedziela, 6 listopada 2011

Ciasto kruche z pianką i malinami


Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 gmasła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 


Delikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

 Ponado:

  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.


Na koniec:

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

 Smacznego :)








PS. To ciasto było hitem tegorocznego sezonu malinowego. Apetyczny wygląd kusi i na długo pozostaje w pamięci, tak więc nie dziwie się, że tyle osób uległo pokusie i prędzej czy później zrobiło to co należy :) Wśród nich nie mogło zabraknąć i mnie. Ciasto po raz pierwszy zobaczyłam na:
http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/Kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-bydyniowa-pianka.html
i nie mogłam oczywiście sobie odmówić - sami rozumiecie :)
Absolutnie jestem na tak i coś czuję, że ową piankę wykorzystam jeszcze w niejednym cieście :)
Możecie je także zobaczyć na
http://mojeciacho.blox.pl/2011/09/Kruche-ciasto-z-jezynowo-malinowe-i-lekka.html
i
http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/09/Kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka.html,
a także zapewne zobaczycie je na niejednym stole :)


© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz