czwartek, 27 października 2011

Jabłka w szlafroczkach


Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 masło lub margaryna
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 3 dag drożdży
  • 0,5 szkl. śmietany
  • 5 dag smalcu
  • jabłka
  • cukier puder


Wykonanie:
Mąkę usiekać z masłem (margaryną), dodać smalec, rozkruszone drożdże, żółtko, jajo, śmietanę, wyrobić ciasto i schłodzić. Jabłka pokroić w cząstki. Ciasto wałkować na grubość 0,5 cm. Szklanką wykrajać krążki, jabłko układać na połowie krążka, a drugą połową przykryć. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Tak, ten przepis jest bez cukru - to nie jest błąd :)

Smacznego!






 
PS. Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis wygrzebany ze starych zeszytów z przepisami mojej mamy. Nie pytajcie skąd taka nazwa, ale brzmi kusząco :) A smakuje jeszcze lepiej :)

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz