piątek, 2 grudnia 2011

Stefania


Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 1 szkl. cukru
  • kostka masła lub margaryny
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
  • torebka cukru waniliowego
  • 5 paczek herbatników 

Polewa: 
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru 
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody (gorącej)

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe
  •  kawałki czekolady gorzkiej - niekoniecznie (u mnie z)
 Mleko, masło (margarynę) i cukier zagotować. Następnie po trochę wsypywać kaszę manną, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje wsypać kakao i kawałki czekolady (opcjonalnie). Na wyłożoną herbatnikami formę wylać gorącą masę. Na wierzch od razu ułożyć herbatniki.
Margarynę rozpuścić i zdjąć z ognia. Wsypać cukier, kakao i wlać gorącą wodę. Mieszać, aż polewa zacznie gęstnieć. Polać powierzchnię ciasta i posypać wiórkami.


Smacznego!








PS. Wywiązuję się z obietnicy i przedstawiam Wam oryginalną Stefanię. To ulubione ciasto mojego brata :) Przepis dostałam jakieś 15 lat temu, czyli tak naprawdę bedąc jeszcze dzieckiem :) Jejku kiedy to było, a wydaje się jakby wczoraj :) Wtedy jeszcze mogłam wcinać kakao...


© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz