poniedziałek, 19 grudnia 2011

Piernikowa szarlotka


Ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 4 jaja
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 dag. mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • przprawa do piernika
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części.

Masa jabłkowa:
  • 8 jabłek
  • 1/2 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • kisiel cytynowy
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, cukier waniliowy, wodę i podgotować na malym ogniu. Następnie zmiksować blednerem i dodać cynamon, przyprawę i kisiel. Chwię wszystko pogotować i ostawić do lekkiego ostygnięcia.
Ciasto rozwałkowac na wielkość blaszki. Włozyć do blaszki i ponakłuwać widelcem. Wyłożyć jabłka i przyryć drugim płatem ciasta i ponownie ponakłuwac widelcem.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!












PS. Nie ma pierników, ale jest piernikowa szarlotka. Moja autorska kombinowana wersja. Ku mojemu zdziwieniu wyszła genialana. Sami ocenicie jak spróbujecie.

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz