Ciasto:
-
1 kostka masła
-
4 jaja
-
3/4 szkl. cukru pudru
-
3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
600 dag. mąki
-
1 łyżka śmietany
-
przprawa do piernika
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części.
Masa jabłkowa:
-
8 jabłek
-
1/2 szkl. cukru
-
cukier waniliowy
-
cynamon
-
2 łyżeczki przyprawy do piernika
-
kisiel cytynowy
Jabłka
obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, cukier
waniliowy, wodę i podgotować na malym ogniu. Następnie zmiksować
blednerem i dodać cynamon, przyprawę i kisiel. Chwię wszystko pogotować i
ostawić do lekkiego ostygnięcia.
Ciasto
rozwałkowac na wielkość blaszki. Włozyć do blaszki i ponakłuwać
widelcem. Wyłożyć jabłka i przyryć drugim płatem ciasta i ponownie
ponakłuwac widelcem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
PS.
Nie ma pierników, ale jest piernikowa szarlotka. Moja autorska
kombinowana wersja. Ku mojemu zdziwieniu wyszła genialana. Sami ocenicie
jak spróbujecie.
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz