Składniki
-
1,5 szklanki mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
100g margaryny
-
1/2 szklanki cukru pudru
-
3 łyżki wody
-
1 łyżeczka aromatu (u mnie pomarańczowy)
Dodatkowo:
-
pół łyżeczki cynamonu
-
skórka otarta z pomarańczy
Do zdobienia:
-
lukier (cukier puder, woda)
-
wiórki kokosowe
-
czekolada gorzka i biała
-
posypka dekoracyjna
oraz
-
wszystko to co macie w zasobach swoich kuchennych szufladek
Wszystkie
składniki dokładnie ze sobą łączymy, powstanie mięciutkie i delikatne
ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki, lub pół godziny do
zamrażalnika.
Po tym czasie blat podsypujemy obficie mąką, wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce i pieczemy ok. 10 minut w 200oC.
Po tym czasie blat podsypujemy obficie mąką, wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce i pieczemy ok. 10 minut w 200oC.
PS.
W poszukiwaniu innych rozwiązań kolejna propozycja ciasteczek imitująca
i zastępująca tradycyjne pierniczki. Inspiracją był przepis,
który znajdziecie na slonecznakuchnia.blogspot.com. Polecam :)
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz