wtorek, 20 grudnia 2011

Ciasteczka świąteczne dla Mikołaja


Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka aromatu (u mnie pomarańczowy)
Dodatkowo:
  • pół łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z pomarańczy
Do zdobienia:
  • lukier (cukier puder, woda)
  • wiórki kokosowe
  • czekolada gorzka i biała
  • posypka dekoracyjna
oraz
    • wszystko to co macie w zasobach swoich kuchennych szufladek
 
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, powstanie mięciutkie i delikatne ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki, lub pół godziny do zamrażalnika.
Po tym czasie blat podsypujemy obficie mąką, wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce i pieczemy ok. 10 minut w 200oC. 












PS. W poszukiwaniu innych rozwiązań kolejna propozycja ciasteczek imitująca i zastępująca tradycyjne pierniczki. Inspiracją był przepis, który znajdziecie na slonecznakuchnia.blogspot.com. Polecam :) 

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz