czwartek, 15 grudnia 2011

Kokosanki


Składniki na ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki
  • 0,5 margaryny (roztopić)
  • 3 jaja
  • 0,75 szkl. cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto. Po upieczeniu i wystudzeniu pokroić w kostki.

Polewa czekoladowa:
  • 5 łyżek wody
  • 1 margaryna
  • 1,5 szkl, cukru
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować na wolnym ogniu 5 - 10 minut.
Kostki obtoczyć w ciepłej polewie czekoladowej i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!






PS. To zdecydowanie smak dzieciństwa… Przepis oczywiście mojej mamy, która co roku otrzymywała specjalne zamówienie na moją przedszkolną choinkę :) Może dlatego kojarzą mi się ze świętami, których wyjątkowo w tym roku nie czuję :( Tymczasowy brak śniegu zastąpię tymi śniegowymi wypiekami :)

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz