piątek, 16 grudnia 2011

Shortbread Cookies


Sposób przygotowania: 
Miękkie masło utrzeć dokładnie z cukrem dodając po jednym żółtka, sól i aromat. Następnie dodać porcjami mąkę i wyrobić mikserem ciasto (zagniatałam ręcznie). Podzielić na dwie części i zostawić w lodówce na przynajmniej dwie godziny.
Przed rozwałkowaniem wyjąć na 10min żeby sie nieco ogrzało. Wałkować na grubość 0,5 cm w wykrawać ciasteczka. Piec w 180 stopniach 10-12 minut.




Smacznego!

Tak wyglądały przed wypiekiem...



A tak po... 







PS. W tym roku nie chciało mi się piec tradycyjnych pierniczków, więc szukałam innych rozwiązań. Znalazłam je na mnimmniam.com i oto ono - ciasteczka zachowujące po pieczeniu wcześniej wycisniete wzorki. Bardzo aromatyczne, maślane i kruche. Niestety nic z nich nie zostało na święta :)

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz