Nie wiem jak Wy, ale ja wręcz uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, dlatego znowu drożdżowy przepis. Latem nie ma nic lepszego niż połączenie właśnie drożdżowego z owocami - w tym przypadku były to maliny i truskawki. Szybkie? Bo robi się błyskawicznie i ja nigdy nie czekam, aż wyrośnie. Wstawiam od razu do piekarnika, by po około 3 kwadransach cieszyć podniebienie.
Przepis własny.
Składniki:
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
2 jajka
10 dag margaryny
szczypta soli
Dodatkowo:
dowolne owoce
kruszonka (łyżka masła, łyżka cukru, 2 łyżki mąki)
Wykonanie:
W
ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Do miski wsypać mąkę, sól,
dodać jajka i stopiony tłuszcz, a następnie mleko z drożdżami i cukrem.
Wszystko wymieszać za pomocą łyżki, posypać mąką i chwilę zagniatać.
Ciasto wyłożyć na blachę, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić do
wyrośnięcia i następnie piec.
Smacznego!
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz