sobota, 25 sierpnia 2012

Szybkie ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką


Nie wiem jak Wy, ale ja wręcz uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, dlatego znowu drożdżowy przepis. Latem nie ma nic lepszego niż połączenie właśnie drożdżowego z owocami - w tym przypadku były to maliny i truskawki. Szybkie? Bo robi się błyskawicznie i ja nigdy nie czekam, aż wyrośnie. Wstawiam od razu do piekarnika, by po około 3 kwadransach cieszyć podniebienie.

Przepis własny.

Składniki:
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
2 jajka
10 dag margaryny
szczypta soli

Dodatkowo:
dowolne owoce
kruszonka (łyżka masła, łyżka cukru, 2 łyżki mąki)

Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajka i stopiony tłuszcz, a następnie mleko z drożdżami i cukrem. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki, posypać mąką i chwilę zagniatać. Ciasto wyłożyć na blachę, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia i następnie piec.








Smacznego!

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz