Chłodnik to zupa podawana na zimno. Kiedy jest naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik, a zwłaszcza owocowy. Ja użyłam truskawek świeżych, ale doskonały będzie także z mrożonych. Aby był bardziej pożywny dodajemy makaronik :o) Z serii - Zaległości potruskawkowe - ;o)
Przepis własny.
Składniki:
1/2 kg truskawek
250 g jogurtu naturalnego
cukier i cukier waniliowy
sok z cytryny
makaron pełnoziarnisty
Wykonanie:
Umyte
i pozbawione szypułek truskawki zmiksować blenderem dodając cukier,
cukier waniliowy oraz sok z cytryny do smaku. Dodać jogurt i miksować
jeszcze chwilę. Następnie schłodzić w lodówce. Na talerzu kłaść porcję
makaronu ugotowanego wg przepisu na opakowaniu i zalać schłodzonym
chłodnikiem.
Smacznego!
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz