Nie ma to jak zapach drożdżowego ciasta w deszczowy dzień. Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, więc trzeba sobie jakoś poprawiać humorek. Wszędzie gościły jagodzianki, dlatego nie mogło zabraknąć ich i u mnie.
Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia!
Magda
Źródło przepiu: Duperelos
Składniki:
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1 jajko
1/3 szkl. oleju
Wykonanie:
W
ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Do miski wsypać mąkę, dodać
jajko i olej, a następnie mleko z drożdżami i cukrem. Wszystko wymieszać
za pomocą łyżki, podsypać mąką i chwilę zagniatać. Odstawić do
wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na części. Na każdą z nich
nałożyć jagody, posypać cukrem i formować bułeczki. Przed pieczeniem
posmarować jajkiem, natomiast po upieczeniu polać lukrem.
Smacznego!
PS*. Jest to przepis na ciasto drożdżowe, do którego dość często wracam, szybkie a bardzo smaczne. Możecie je także zobaczyć tu.
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz