środa, 15 sierpnia 2012

Jagodzianki


Nie ma to jak zapach drożdżowego ciasta w deszczowy dzień. Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, więc trzeba sobie jakoś poprawiać humorek. Wszędzie gościły jagodzianki, dlatego nie mogło zabraknąć ich i u mnie.

Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia!
Magda
Źródło przepiu: Duperelos

Składniki:
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1 jajko
1/3 szkl. oleju

Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko i olej, a następnie mleko z drożdżami i cukrem. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki, podsypać mąką i chwilę zagniatać. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na części. Na każdą z nich nałożyć jagody, posypać cukrem i formować bułeczki. Przed pieczeniem posmarować jajkiem, natomiast po upieczeniu polać lukrem.










Smacznego!

PS*. Jest to przepis na ciasto drożdżowe, do którego dość często wracam, szybkie a bardzo smaczne. Możecie je także zobaczyć tu.

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz