środa, 1 lutego 2012

Buraczki na ciepło wg Bożeny Dykiel


Składniki:
- 4 ugotowane czerwone buraki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić na patelnię. Posolić, popieprzyć, wlać mleko, wymieszać. Dodać pół łyżki mąki i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy trochę zgęstnieją dodać cukier i sok z cytryny.
Na końcu dodać masło i mieszać. Kiedy masło się roztopi, buraczki są gotowe.







Smacznego!

PS. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam buraczki na ciepło. Nie wyobrażam sobie innego dodatku do obiadu w postaci mielonych :) Przepis wg Bożeny Dykiel znalazłam Przy kuchennym stole Edysi :)

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz