Ciasto:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka,
cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek
dodawać stopniowo olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części. Dodać do:
1. kisiel czerwony + żółtko
2. 3 łyżki suchego maku + żółtko
3. 3 łyżki kakao + 2 żółtka
4. 3 łyżki mąki + 2 żółtka
Do blaszki wlewać po 2 łyżki mas na zmianę.
Masa:
1/2 l śmietany
1/2 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
galaretka czerwona
Śmietanę
ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Galartkę rozpuścić w niecałej
szklance wody. Tężejącą galartkę dodać do ubitej śmietany.
Upieczone ciasto przekroić i przełożyć tężejącą masą. Na wierzch można polać galaretką lub polewą czekoladową.
Smacznego!
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz