poniedziałek, 4 czerwca 2012

Tulipan


Tulipany już raczej przekwitły, ale na ciasto nigdy nie jest za późno :) Przepis pochodzi z zeszytów mojej Mamy.

Ciasto:

6 jajek

1 szkl. cukru

1 szkl. mąki

1 cukier waniliowy

1/2 szkl. oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać stopniowo olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części. Dodać do:

1. kisiel czerwony + żółtko

2. 3 łyżki suchego maku + żółtko

3. 3 łyżki kakao + 2 żółtka

4. 3 łyżki mąki + 2 żółtka

Do blaszki wlewać po 2 łyżki mas na zmianę.



Masa:

1/2 l śmietany

1/2 szkl. cukru pudru

cukier waniliowy

galaretka czerwona

Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Galartkę rozpuścić w niecałej szklance wody. Tężejącą galartkę dodać do ubitej śmietany.

Upieczone ciasto przekroić i przełożyć  tężejącą masą. Na wierzch można polać galaretką lub polewą czekoladową.







Smacznego!



© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz