Autorem przepisu jest Magazyn Kuchnia, ja zmieniłam jedynie proporcje mąki, chcąc uzyskać bułeczki lekko pełnoziarniste.
Składniki:
25 dag mąki pszennej
25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
4 dag drożdży
1 szkl. ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
5 dag masła
Dodatkowo:
truskawki
cukier
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę
przesiewamy do miski, po środku robimy dołek i wkruszamy do niego
drożdże. Wlewamy trochę ciepłego mleka, lekko mieszamy drożdże z mlekiem
i odrobiną mąki z brzegów miski. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe
miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mleka mieszamy z cukrem,
roztrzepanym jajkiem, solą i stopionym masłem. Wlewamy do mąki,
wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto jest gotowe, kiedy nie klei się do rąk.
Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Objetość
ciasta powinna się podwoić. Ciasto nabieramy łyżką, spłaszczamy,
nakładamy truskawki i cukier, formujemy bułeczki i pozostawiamy do
wyrośnięcia na kolejne 15 minut, a następnie pieczemy. Przed podaniem
posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz