poniedziałek, 25 czerwca 2012

Drożdżówki z truskawkami




Autorem przepisu jest Magazyn Kuchnia, ja zmieniłam jedynie proporcje mąki, chcąc uzyskać bułeczki lekko pełnoziarniste.


Składniki:
25 dag mąki pszennej
25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
4 dag drożdży
1 szkl. ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
5 dag masła

Dodatkowo:
truskawki
cukier
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, po środku robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Wlewamy trochę ciepłego mleka, lekko mieszamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki z brzegów miski. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mleka mieszamy z cukrem, roztrzepanym jajkiem, solą i stopionym masłem. Wlewamy do mąki, wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto jest gotowe, kiedy nie klei się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Objetość ciasta powinna się podwoić. Ciasto nabieramy łyżką, spłaszczamy, nakładamy truskawki i cukier, formujemy bułeczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut, a następnie pieczemy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.











Smacznego!

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz