poniedziałek, 26 stycznia 2015

Zakręcone bułeczki z dżemem

Nie to nie ja się kręcę,
to zawirował świat...
Zakręcona...


Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 170 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki cukru
  • duża szczypta soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 25dag drożdży zwykłych
  • 2 łyżki roztopionego masła
ponadto:
  • dżem truskawkowy
  • woda + cukier puder

Sposób wykonania:

Jajko ubić z cukrem. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać ubite jajko i  dokładnie wyrobić ciasto.
Lub.
W ciepłym mleku rozpuścić szczyptę soli, cukier i drożdże. Dodać mąkę, jajo i masło. Dokładnie wyrobić ciasto. 
Powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować owalny placek. Połowę posmarować dżemem i przykryć nieposmarowaną częścią ciasta. Teraz powycinać ( najłatwiej radełkiem) paski ok. 2 cm szerokości. Każdy zwinąć kilka razy. Ze zwiniętego paska formować okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka, na zewnątrz. Koniec paska podłożyć pod spód bułeczki. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
 
Przygotowane bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 30 minut). Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem lub po wyjęciu z piekarnika polać lukrem.
Piekarnik nagrzać do 175 C. Piec bułeczki ok. 15 minut.

Smacznego! 

Przepis pochodzi z bloga Zjem to!







 © Photos Małe Rzeczy with Love by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz