Nie to nie ja się kręcę,
to zawirował świat...
Zakręcona...
Składniki:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 170 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 2,5 łyżki cukru
- duża szczypta soli
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 25dag drożdży zwykłych
- 2 łyżki roztopionego masła
ponadto:
- dżem truskawkowy
- woda + cukier puder
Sposób wykonania:
Jajko ubić z cukrem. Pozostałe składniki
umieścić w misce, dodać ubite jajko i dokładnie wyrobić ciasto.
Lub.
W ciepłym mleku rozpuścić szczyptę soli, cukier i drożdże. Dodać mąkę, jajo i masło. Dokładnie wyrobić ciasto.
Powinno
być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.
Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować owalny placek. Połowę posmarować dżemem i przykryć nieposmarowaną częścią ciasta. Teraz powycinać (
najłatwiej radełkiem) paski ok. 2 cm szerokości. Każdy zwinąć kilka razy. Ze zwiniętego paska formować okrągłą bułeczkę, zaczynając
od środka, na zewnątrz. Koniec paska podłożyć pod spód bułeczki.
Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Przygotowane bułeczki umieścić na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i postawić w
ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 30 minut). Przed włożeniem do
piekarnika, bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem lub po wyjęciu z piekarnika polać lukrem.
Piekarnik nagrzać do 175 C. Piec bułeczki ok. 15 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga Zjem to!
© Photos Małe Rzeczy with Love by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz