sobota, 17 stycznia 2015

Szarlotka Tutti - Frutti

Kiedy tata basem huknie,
kiedy mama cię ofuknie,
kiedy patrzą na człowieka okiem złym -
to do kogo człowiek stuka,
gdzie azylu sobie szuka,
to do kogo, to do kogo tak jak w dym?

U babci jest słodko,
świat pachnie szarlotką.
No proszę, zjedz jeszcze ździebełko
i głowa do góry!
Odpędzę te chmury...

- piosenka, "U Babci jest słodko" -


Składniki:

5 jaj
3 szkl. mąki
1 masło lub margaryna
1,5 szkl. cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kisiel jabłkowy
6 jabłek
galaretka agrestowa

Wykonanie:

Żółtka, mąkę, margarynę, 1/2 szkl. cukru, proszek do pieczenia połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części. Dwie włożyć do lodówki, a trzecią wyłożyć blachę. Jabłka obrać, pokroić i wrzucić do garnuszka. Dodać 1/2 szkl cukru i prażyć na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać galaretkę i wymieszać. Delikatnie ostudzić i wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią startą na tarce. Białka ubić z 1/2 szkl. cukru i kisielem, wyłożyć na starte ciasto i przykryć ostatnim kawałkiem startym na tarce.
Upieczone posypać cukrem pudrem.








Smacznego!

PS. Przepis dostałam dawno temu od mojego brata ciotecznego. Przepis na ciasto tutti frutti. Pozmieniałam, bo przecież nie byłabym sobą i wyszła szarlotka. Ale oryginał też kiedyś pokażę ;)

 © Photos Małe Rzeczy with Love by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz