czwartek, 31 stycznia 2013

Zakręcona pizza


Kelner do blondynki:
- Pizzę pokroić na 6 czy na 12 kawałków?
Blondynka:
- Na 6. 12 bym nie zjadła! :)

Ciasto:
4 dag drożdży
45 dag mąki
200 ml mleka
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

Sos:
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier

Farsz:
szynka
ser żółty
cebula
papryka
(w dowolnej ilości)

Wykonanie:
Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Do mąki dodać sól, olej i mleko z drożdżami. Dokładnie zadnieść ciasto i na chwilę odstawić, aby trochę odpoczeło. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować sosem (z jednej dłuższej stronyzostawić odrobinę wolnegom miejsca do sklejenia ciasta), następnie układać wszystkie składniki farszu, na koniec posypując serem. Tak przygotowane ciasto zwinać w rulon i pokroić na małe roladki (ok. 4 cm). Następnie układać jedna przy drugiej w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Sos: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać
Farsz: Szynkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w kosteczkę, a ser zetrzeć na tarce.
Źródło (z moimi zmianami): Najsmaczniejsze.pl










Smacznego!

PS. Dziś pizza. W dodatku fantazyjnie zakręcona i bardzo podzielna. Nawet blondynka zjadłaby 12 części :)

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz