Myślę sobie że najprościej
Jest powiedzieć coś z miłości
Aż tu nagle niespodzianka
Ani słówka ani zdanka
A ty patrzysz tak słodko
A ty szepczesz tak czule
Ty uwodzisz szarlotką...
Federacja, Szarlotka
Składniki:
6 jabłek
1/2 szkl. cukru pudru
galaretka agrestowa
1 łyżeczka żelatyny
galaretka brzoskwiniowa
kilka krakersów
Wykonanie:
Jabłka
umyć, obrać, pokroić na drobne części i zmiksować blenderem na mus.
Dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać lekko tężęjącą galaretkę
agrestową rozpuszczoną w 1 i 1/2 szkl. wody razem z żelatyną. Tak
przygotowane jabłka wyłożyć do tortownicy i pokruszyć na nie krakersy,
lekko wtykając w masę - wsawić do lodówki, żeby całość zastygła.
Następnie polać tężejącą galaretką brzoskwiniową rozpuszczoną także w 1 i
1/2 szkl. wody i ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na
drugi dzień.
Przepis własny.
Smacznego!
PS.
Przepis stworzył się sam z potrzeby i ochoty na coś słodkiego, a że w
domu był nadmiar jabłek (dieta mamy karmiącej ;) ) to popełniłam to
jabłkowe szaleństwo, ale jakże sycące i mało kaloryczne:) Dla wszystkich
na diecie z różnych powodów :)
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz