środa, 23 stycznia 2013

Szarlotka z krakersami - na zimno


Myślę sobie że najprościej
Jest powiedzieć coś z miłości
Aż tu nagle niespodzianka
Ani słówka ani zdanka

A ty patrzysz tak słodko
A ty szepczesz tak czule
Ty uwodzisz szarlotką...
Federacja, Szarlotka
Składniki:
6 jabłek
1/2 szkl. cukru pudru
galaretka agrestowa
1 łyżeczka żelatyny
galaretka brzoskwiniowa
kilka krakersów

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na drobne części i zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać lekko tężęjącą galaretkę agrestową rozpuszczoną w 1 i 1/2 szkl. wody razem z żelatyną. Tak przygotowane jabłka wyłożyć do tortownicy i pokruszyć na nie krakersy, lekko wtykając w masę - wsawić do lodówki, żeby całość zastygła. Następnie polać tężejącą galaretką brzoskwiniową rozpuszczoną także w 1 i 1/2 szkl. wody i ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
 Przepis własny.







Smacznego!

PS. Przepis stworzył się sam z potrzeby i ochoty na coś słodkiego, a że w domu był nadmiar jabłek (dieta mamy karmiącej ;) ) to popełniłam to jabłkowe szaleństwo, ale jakże sycące i mało kaloryczne:) Dla wszystkich na diecie z różnych powodów :)

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz