Zapodziani po głowy, przez długie godziny
Zrywalismy przybyłe tej nocy maliny.
Bolesław Leśmian, W malinowym chruśniaku
Ciasto:
1 i 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
3 jaja
1/3 szkl. oleju
1/2 wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka,
cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać po
jednym żółtku, wodę i olej. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do
pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Masa malinowa:
opakowanie malin (mogą być mrożone)
3 galaretki malinowe
Galaretki
malinowe zalać 3 szklankami wody i ostudzić. Maliny opłukać (w
przypadku mrożonych rozmrozić) i zmiksować. Następnie połączyć z
tężejącą galaretką. Taką krzepnącą masę wyłożyć na biszkopt.
Pianka:
2 śnieżki
2 galaretki cytrynowe
szklanka mleka
Cytrynowe
galaretki zalać 1 szklanką wody i ostudzić. Kiedy zaczną tężeć ubić 2
śnieżki z mlekiem, dodać galaretki i ubić mikserem na wysokich obrotach.
Masę szybko wyłożyć na maliny. Ciasto wstawić do lodówki.
Inspiracją: Zielone jabłuszko z Mojeciasto.pl
Smacznego!!!
PS.
Witajcie, powracam po długiej nieobecności, by nadrobić zaległości.
Malutki potrafi czasami zająć się sam sobą, a mama wykorzystuje ten czas
jak może. Dziś przedstawiam Wam pyszne ciasto z malinami i składam
spóźnione życzenia Noworoczne!
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz