wtorek, 22 stycznia 2013

Czerwona Malinka




W malinowym chruśniaku, przed ciekawym wzrokiem
Zapodziani po głowy, przez długie godziny
Zrywalismy przybyłe tej nocy maliny.

Bolesław Leśmian, W malinowym chruśniaku

Ciasto:
1 i 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
3 jaja
1/3 szkl. oleju
1/2 wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać po jednym żółtku, wodę i olej. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Masa malinowa:
opakowanie malin (mogą być mrożone)
3 galaretki malinowe
Galaretki malinowe zalać 3 szklankami wody i ostudzić. Maliny opłukać (w przypadku mrożonych rozmrozić) i zmiksować. Następnie połączyć z tężejącą galaretką. Taką krzepnącą masę wyłożyć na biszkopt.

Pianka:
2 śnieżki
2 galaretki cytrynowe
szklanka mleka
Cytrynowe galaretki zalać 1 szklanką wody i ostudzić. Kiedy zaczną tężeć ubić 2 śnieżki z mlekiem, dodać galaretki i ubić mikserem na wysokich obrotach. Masę szybko wyłożyć na maliny. Ciasto wstawić do lodówki.
Inspiracją: Zielone jabłuszko z Mojeciasto.pl









Smacznego!!!

PS. Witajcie, powracam po długiej nieobecności, by nadrobić zaległości. Malutki potrafi czasami zająć się sam sobą, a mama wykorzystuje ten czas jak może. Dziś przedstawiam Wam pyszne ciasto z malinami i składam spóźnione życzenia Noworoczne!
  
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz