wtorek, 24 lipca 2012

Pierogi z truskawkami


Kolejny przepis z cyklu - Nadrabiamy zaległości potruskawkowe -;) Tym razem natchnieniem była Kwestia Smaku. Moja propozycja podania to jogurt naturalny wymieszany z cukrem i cukrem waniliowym plus pokrojone w plasterki truskawki.

Składniki:
2 szkl. mąki
szczypta soli
łyżeczka masła lub oleju
jajko
około 3/4 szkl. ciepłej wody

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło lub olej i jajko. Wlewając stopniowo wodę, wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka, na nie nakładać pokrojone truskawki, posypać odrobiną cukru, składać na pół i formować pierogi. Gotować do miękkości, do 2 minut po wypłynięciu na powierzchnię.






Smacznego!

 © Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz