W witaminy mocny owoc
Przysmak to jest małpek ponoć,
Mimo tego nie nadęty,
Ale zawsze „uśmiechnięty”.
Ale zawsze „uśmiechnięty”.
Warto go, panowie, panie,
Zjadać na drugie śniadanie,
Bo dodaje siły z rana.
Kogo chwali wiersz? Banana!
Składniki:
- 3 duże banany
- 1 jajko
- 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szkl. mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki octu
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Banany zmiksować. Dodać jajko i
mleko, dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać sypkie składniki i
ponownie wymieszać. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste jednolite ciasto.
Konsystencją przypominające gęste ciasto na racuszki.
Olej dobrze rozgrzać. Łyżeczką nabierać
ciasto i wrzucać na rozgrzany tłuszcz (ciasto jest dosyć klejące,
dlatego aby ładnie "zjeżdżało" zanurzam najpierw łyżeczkę w wodzie).
Usmażone placuszki umieścić na ręcznikach
papierowych i dobrze odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem
zmieszanym z cukrem wanilinowym.
Smacznego!
Miały być pączki a wyszły placuszki :) Przepis pochodzi od Zjem to!
Z mała modyfikacja ;)
© Photos Małe Rzeczy with Love by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz