wtorek, 10 lutego 2015

Placuszki bananowe


W witaminy mocny owoc
Przysmak to jest małpek ponoć,
Mimo tego nie nadęty,
  Ale zawsze „uśmiechnięty”.
Warto go, panowie, panie,
Zjadać na drugie śniadanie,
Bo dodaje siły z rana.
Kogo chwali wiersz? Banana!






Składniki:
  • 3 duże banany
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szkl. mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu 
  • olej do smażenia


Sposób wykonania:
Banany zmiksować. Dodać jajko i mleko, dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać sypkie składniki i ponownie wymieszać. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste jednolite ciasto. Konsystencją przypominające gęste ciasto na racuszki.
Olej dobrze rozgrzać. Łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać na rozgrzany tłuszcz (ciasto jest dosyć klejące, dlatego aby ładnie "zjeżdżało" zanurzam najpierw łyżeczkę w wodzie).
Usmażone placuszki umieścić na ręcznikach papierowych i dobrze odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.

Smacznego!

Miały być pączki a wyszły placuszki :) Przepis pochodzi od Zjem to!
Z mała modyfikacja ;) 










© Photos Małe Rzeczy with Love by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz