9 luty
Dzień Pizzy.
Źródło |
Chyba już wiesz jak go uczcić :)
Keep Calm And Eat Pizza
Źródło |
Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 dag drożdży świeżych
- 1/2 szklanki mleka + 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
Wykonanie:
W rondelku podgrzać mleko z wodą,
rozpuścić w nich rozkruszone drożdże. Mąkę przesiać do miski, dodać sól
i olej oraz rozpuszczone drożdże. Całość wymieszać i ugniatać końcami
palców tak, aby w ciasto weszło jak najwięcej powietrza ( chwytamy
ciasto palcami i ciągniemy do góry, puszczamy i tak w kółko ;) ).
Ciasto będzie gotowe, gdy będzie się odrywać od rąk. Przykryć ciasto w
misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę.
W tym czasie można przygotować ulubione dodatki.
Wyrośnięte ciasto podsypać mąką,
rozwałkować na kształt koła - zostawiając boki ciasta wyższe. Przenieść
na blachę wysmarowaną tłuszczem. Posmarować przecierem pomidorowym,
posypać oregano. Wyłożyć ulubione dodatki.
Ja piekę pizze na blasze dołączonej do
piekarnika, wtedy wychodzi duża, więc ciasto jest cieńsze. Grubość
ciasta i wielkość pizzy dopasujcie do swoich upodobań :)
Piec ok 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło: Moje co nieco
© Photos Małe Rzeczy with Love by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz