poniedziałek, 9 lutego 2015

Pizza i ciasto do pizzy. Najlepsze!

9 luty
Dzień Pizzy.

https://www.behance.net/gallery/RARE-HOLIDAYS/3360609
Źródło
Chyba już wiesz jak go uczcić :)
Keep Calm And Eat Pizza

Źródło




 Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 2 dag drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki mleka + 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie:

W rondelku podgrzać mleko z wodą, rozpuścić w nich  rozkruszone drożdże. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i olej oraz rozpuszczone drożdże. Całość  wymieszać i ugniatać końcami palców tak, aby w ciasto weszło jak najwięcej powietrza ( chwytamy ciasto palcami i ciągniemy do góry, puszczamy i tak  w kółko ;) ). Ciasto będzie gotowe, gdy będzie się odrywać od rąk.  Przykryć ciasto w misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę.
W tym czasie można przygotować ulubione dodatki.
Wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na kształt koła - zostawiając boki ciasta wyższe. Przenieść na blachę wysmarowaną tłuszczem. Posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano. Wyłożyć ulubione dodatki.
Ja piekę pizze na blasze dołączonej do piekarnika,  wtedy wychodzi duża, więc ciasto jest cieńsze. Grubość ciasta i wielkość pizzy dopasujcie do swoich upodobań :)
Piec ok 15 minut w temperaturze 200 stopni.






















 
















Źródło: Moje co nieco

 © Photos Małe Rzeczy with Love by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz