piątek, 28 marca 2014

Racuchy z gofrownicy

"Dwa racuszki w słodkim cieście
I oblane czekoladą
Zamówiłem już dla ciebie
Lada chwila tutaj wjadą ..."

Zdobywcy Pewnych Oskarów - Racuszki w czekoladzie


Składniki:
3 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
400 ml mleka
3 szkl. mąki
2/3 szkl. oleju
1 jajo
1 jabłko

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Drożdże rozpuścić razem z cukrem i cukrem waniliowym w ciepłym mleku. Następnie dodać mąkę, jajo, olej, jabłko i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nakładać łyżką(przed każdym umoczeniem łyżki w cieście, zamoczyć ja w wodzie - ułatwia odklejenie ciasta od łyżki) i piec w rozgrzanej tortownicy (pieką się dość szybko w porównaniu do smażenia tradycyjnego racucha).

Smacznego!










Ps. Racuchy z gofrownicy? Czemu nie. Można posypać cukrem pudrem lub jeść z innymi ulubionymi dodatkami, np. czekoladą, jak w piosence. Szybko i smacznie tyle w temacie. Sami spróbujcie :) Naprawdę warto.


© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

2 komentarze: