"Dwa racuszki w słodkim cieście
I oblane czekoladą
Zamówiłem już dla ciebie
Lada chwila tutaj wjadą ..."
I oblane czekoladą
Zamówiłem już dla ciebie
Lada chwila tutaj wjadą ..."
Zdobywcy Pewnych Oskarów - Racuszki w czekoladzie
Składniki:
3 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
400 ml mleka
3 szkl. mąki
2/3 szkl. oleju
1 jajo
1 jabłko
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Drożdże rozpuścić razem z cukrem i cukrem waniliowym w ciepłym mleku. Następnie dodać mąkę, jajo, olej, jabłko i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nakładać łyżką(przed każdym umoczeniem łyżki w cieście, zamoczyć ja w wodzie - ułatwia odklejenie ciasta od łyżki) i piec w rozgrzanej tortownicy (pieką się dość szybko w porównaniu do smażenia tradycyjnego racucha).
Smacznego!
Ps. Racuchy z gofrownicy? Czemu nie. Można posypać cukrem pudrem lub jeść z innymi ulubionymi dodatkami, np. czekoladą, jak w piosence. Szybko i smacznie tyle w temacie. Sami spróbujcie :) Naprawdę warto.
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
W przepisie jest, że pięć w tortownicy 😁
OdpowiedzUsuńPiec
OdpowiedzUsuń