czwartek, 28 marca 2013

Schab pieczony w ziołach



Jeśli masz ochotę dziś na wieprzowiny kęs
zjedz mojego kumpla, bo nie znajdziesz lepszych mięs.
Od ohydy stroń. Wtop się w schabu woń.
Timon, Król Lew


Składniki:
około 1,5 kg schabu bez kości
5 łyżeczek suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
5 ząbków czosnku, rozgniecionych (dałam 1 łyżeczkę czosnku granulowanego)
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
3 -4 łyżki oliwy (dałam olej rzepakowy)


W miseczce wymieszać zioła, czosnek, sok z cytryny, musztardę i oliwę. Mięso natrzeć mieszanką, włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i umieścić na noc w lodówce. Piec w temp. 180ºC przez ok. 1,5h.

Źrodło: Kraina Smaków










Smacznego!

PS. Wtapiam się w schabu pieczonego woń. Zrobiłam ten schab raz i wracam do niego cały czas. W te święta także będzie gościł na naszym stole. Jest pyszny. Uwielbiam, z chrzanikiem... Mmmm... Sami spróbujcie. Dziękuję za przepis.

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz