poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Shrek




Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Masa I:
  • duża butelka Pysia zielonego
  • 3 budynie śmietankowe

Masa II:
  • 400 ml śmietay 30%
  • 1 galaretka agrestowa lub kiwi
Ponadto:
  • 2 paczki delicji
  • 2 galaretki agrestowe lub kiwi


Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i olej. Delikatnie wymieszać. Następnie małymi porcjami dodawać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
Masa I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje.

Masa II: 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i wymieszać. Wyłożyć na delicje.
2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę śmietanową. Placek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO!!!







PS. Jesli lubicie ciasta lekkie i kwaskowe w smaku, to dobrze trafiliście! Nie ma nic lepszego na letnie, gorące dnie. Orzeźwia, ale i w pełni zaspokaja zachciankę na "coś" słodkiego :)
© Photos by Magda Marczuk – Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz