♥
Biszkopt:
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
♥
Masa I:
Masa I:
- duża butelka Pysia zielonego
- 3 budynie śmietankowe
♥
Masa II:
Masa II:
- 400 ml śmietay 30%
- 1 galaretka agrestowa lub kiwi
♥
Ponadto:
- 2 paczki delicji
- 2 galaretki agrestowe lub kiwi
♥
Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i olej. Delikatnie wymieszać. Następnie małymi porcjami dodawać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i olej. Delikatnie wymieszać. Następnie małymi porcjami dodawać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
Masa I:
Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać
budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym
biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje.
Masa II: 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i wymieszać. Wyłożyć na delicje.
2
galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko
stężały. Następnie wylać na masę śmietanową. Placek wstawić do lodówki
lub trzymać w chłodnym miejscu.
♥
SMACZNEGO!!!
PS.
Jesli lubicie ciasta lekkie i kwaskowe w smaku, to dobrze trafiliście!
Nie ma nic lepszego na letnie, gorące dnie. Orzeźwia, ale i w pełni
zaspokaja zachciankę na "coś" słodkiego :)
© Photos by Magda Marczuk – Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz