sobota, 6 grudnia 2014

Maślane ciasteczka z dżemem

Malutkie ciasteczko,
kruchutkie ciasteczko,
słodziutkie, a w środku wisienka!
Z niezwykłej foremki
niezwykłe ciasteczko!
Z ciasteczkiem się życia nie lękam!
  
- Maciej Stuhr, Chciwość (Ciasteczko) -

 
Składniki: 300g mąki
120g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g miękkiego masła 200g dżemu w kolorze czerwonym

Wykonanie:
Do mąki dodajemy miękkie masło i razem siekamy. Dosypujemy cukier i zagniatamy składniki. Formujemy kulę i wstawiamy ciasto do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm i wycinamy ciastka. Ja wycinałam je szklanką i w co drugim wycinałam świąteczny kształt za pomocą miniaturowych foremek. Ciastka układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180ºC. Gorące ciasteczka z dziurką posypujemy cukrem waniliowym. Ostudzone całe ciastka smarujemy dżemem (ważne, by łatwo się rozsmarowywał) i przykrywamy ciastkami z dziurką. Bardzo dobrze smakują następnego dnia. 

Smacznego!









Przepis pochodzi ze strony Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps.Specjalnie dla św. Mikołaja ;) 


 
 © Photos Małe Rzeczy with Love by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz