czwartek, 17 kwietnia 2014

Klops w chlebie

No to klops!


Składniki:
  • 80 dag mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo - drobiowego)
  • 3 jaja kurze
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 bochenek chleba (najładniej wygląda okrągły, choć podłużny też możecie wykorzystać)
    sól i pieprz do smaku
  • majeranek suszony
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • kilka liści białej kapusty

Wykonanie:

Jaja gotujemy na twardo. Kiedy ostygną, obieramy ze skorupek.
Od chleba odcinamy  "piętkę", po czym wydrążamy miąższ z chleba, pozostawiając skórkę o grubości około 1 cm. Około 10 dag miąższu z chleba moczymy w gorącej wodzie. Po chwili dokładnie  odciskamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy drobniutko.

Mięso mielone przekładamy do sporej miski. Dodajemy do niego odciśnięty miąższ z chleba, posiekaną cebulę, 2 surowe jaja oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy rękami, aby uzyskać jednolitą masę.

Tak powstałym farszem napełniamy bochenek, gdzieniegdzie wkładając tez ugotowane jaja. Ważne, aby starannie dociskać farsz, aby nigdzie nie było wolnych przestrzeni.
Nafaszerowany chleb skrapiamy dość obficie wodą, po czym owijamy starannie w liście kapusty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 180 stopni około 60 minut.

Wyjmujemy klops z piekarnika, zdejmujemy liście kapusty i studzimy. Warto przestudzony włożyć na trochę do lodówki - będzie się łatwiej kroił. Podajemy pokrojony na dość grube plastry.








PS. Klops z jajem pieczony w chlebie. Pieczeń rzymska pieczona w chlebie. Nieco inaczej, ale równie smacznie. Pięknie będzie się prezentował na Wielkanocnym Stole.

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz