Rozetrzeć drożdże z wodą. Zagotować mleko, zdjąć z ognia, a następnie rozmieszać z masłem (dałam margarynę), cukrem i solą. Ostudzić. Ostudzone mleko połączyć z jajami, drożdżami i mąką. Zagnieść, a następnie odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie: Podzielić ciasto na kilka części (jeśli chcesz mieć małe rogaliki, to na 5-6 części, a jeżeli wolisz większe, wystarczy 3). Rozwałkować każdą z nich (kształt koła) i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć nadzienie i zwijać, zaczynając od podstawy. Tuż przed włożeniem do pieca, można posmarować rogaliki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec na złoty kolor w 150 stopniach (przy pierwszej blasze trwa to ok. 30 minut, następne są gotowe szybciej).
Te z budyniem i dżemem oraz polane lukrem...
Te z marmoladą różaną posmarowanie przed pieczeniem żółtkiem z mlekiem...
SMACZNEGO!!!
PS.
Dziś przedstawiam Wam rogaliki. Są rewelacyjne. Jak zrobiłam je raz,
musiałam kolejny i kolejny... :) I myśle, że nie ostatni...
Rogaliki drożdżowe z dwoma nadzieniami (kolejno): double czyli z
budyniem waniliowym i dżemem truskawkowym oraz z różaną marmoladą, były
jeszcze z budyniem czekoladowym, ale niestety znikneły zanim zdążyłam
zrobić fotkę ;)
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: http://mycuisine.blox.pl/2007/09/Rogaliki-drozdzowe.html
© Photos by Magda Marczuk – Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz