czwartek, 15 września 2011

Bąbelkowe ciasto


Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki

1,5 szkl cukru kryształu

1 szkl. oleju

5 jajek

1 szkl. białej oranżady

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

puszka brzoskwiń

gorzka czekolada


Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, następnie oranżadę i na końcu olej. Gotowe ciasto przelać do formy. Posypać brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę oraz czekoladą. Piec ok. 45 minut.

SMACZNEGO!!!








PS. Nikt nie powiedział, że oranżada nadaje się wyłącznie do picia... :) Ja użyłam jej właśnie do zrobienia bąbelkowego ciasta. Przepis powstał oczywiście z kombinacji (nie mogło być inaczej). Ciasto smakuje wyśmienicie, jest puszyste i przesiąknięte aromatem bąbelkowego napoju... Dla urozmaicenia dodałam kawałki gorzkiej czekolady i pokrojone w kostkę brzoskwinie.

 © Photos by Magda Marczuk – Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz