Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
1,5 szkl cukru kryształu
1 szkl. oleju
5 jajek
1 szkl. białej oranżady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
gorzka czekolada
Wykonanie:
Białka
ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Dalej ubijając dodawać po jednym
żółtku, następnie oranżadę i na końcu olej. Gotowe ciasto przelać do
formy. Posypać brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę oraz czekoladą. Piec
ok. 45 minut.
SMACZNEGO!!!
PS.
Nikt nie powiedział, że oranżada nadaje się wyłącznie do picia... :) Ja
użyłam jej właśnie do zrobienia bąbelkowego ciasta. Przepis powstał
oczywiście z kombinacji (nie mogło być inaczej). Ciasto smakuje
wyśmienicie, jest puszyste i przesiąknięte aromatem bąbelkowego
napoju... Dla urozmaicenia dodałam kawałki gorzkiej czekolady i
pokrojone w kostkę brzoskwinie.
© Photos by Magda Marczuk – Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz