poniedziałek, 24 listopada 2014

Cappuccino na zimno

  Witaj mi, witaj, wonna czaro mokki!
Kocham twą duszę, o płynny hebanie,
Aromatyczne pary twej obłoki,
Któremi buchasz w polewanym dzbanie,
Kiedy kipiące twych ziarn gotowanie
Cały glob ziemski czyni mą dzierżawą;
Oto spoczęłaś w białej porcelanie,
Arabskich pustyń córo, czarna kawo! 
-Antoni Lange-
 
 
Składniki:
2 paczki biszkoptów
2 filiżanki kawy cappuccino (4 łyżeczki na filiżankę)
4 serki homogenizowane
2 szkl. mleka w proszku
2 jaja
kostka masła
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. wody
 
oraz
1.śmietana 30% + 1/2 szkl. cukru pudru + 1/2 szkl. mleka + 1 łyżeczka żelatyny
lub
2. śmietana 30% + serek mascarpone + 1/2 szkl. cukru pudru
 
oraz
starta gorzka czekolada 
 
Wykonanie:
Ukręcić masło, dodać żółtka i cukier - ukręcić na pulchną masę. Potem dodać mleko w proszku, serki homogenizowane i dalej ukręcać. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę (bardzo powoli, żeby się nie zważyła masa). Ubić białka i też dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą i ułożyć na dnie tortownicy. Wylać masę i ułożyć kolejną warstę biszkoptów. Następnie. Tu (na zdjęciach) wersja nr 1. rozpuścić w 1/2 szkl. mleka żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, gdy żelatyna ostygnie dodać do śmietany i wyłożyć na ciasto. Gdy zastygnie posypać startą czekoladą.
 
Smacznego!
 







Ps. U mnie wersja bez jajek, i też wyszło :)
 
 © Photos Małe Rzeczy with Love by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz