Witaj mi, witaj, wonna czaro mokki!
Kocham twą duszę, o płynny
hebanie,
Aromatyczne pary twej obłoki,
Któremi buchasz w polewanym
dzbanie,
Kiedy kipiące twych ziarn gotowanie
Cały glob ziemski czyni
mą dzierżawą;
Oto spoczęłaś w białej porcelanie,
Arabskich pustyń
córo, czarna kawo!
-Antoni Lange-
Składniki:
2 paczki biszkoptów
2 filiżanki kawy cappuccino (4 łyżeczki na filiżankę)
4 serki homogenizowane
2 szkl. mleka w proszku
2 jaja
kostka masła
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. wody
oraz
1.śmietana 30% + 1/2 szkl. cukru pudru + 1/2 szkl. mleka + 1 łyżeczka żelatyny
lub
2. śmietana 30% + serek mascarpone + 1/2 szkl. cukru pudru
oraz
starta gorzka czekolada
Wykonanie:
Ukręcić masło, dodać żółtka i cukier - ukręcić na pulchną masę. Potem dodać mleko w proszku, serki homogenizowane i dalej ukręcać. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę (bardzo powoli, żeby się nie zważyła masa). Ubić białka i też dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą i ułożyć na dnie tortownicy. Wylać masę i ułożyć kolejną warstę biszkoptów. Następnie. Tu (na zdjęciach) wersja nr 1. rozpuścić w 1/2 szkl. mleka żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, gdy żelatyna ostygnie dodać do śmietany i wyłożyć na ciasto. Gdy zastygnie posypać startą czekoladą.
Smacznego!
Ps. U mnie wersja bez jajek, i też wyszło :)
© Photos Małe Rzeczy with Love by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz