4 września to podobno Międzynarodowy Dzień Czekolady! Poszperałam w swoich nieopublikowanych zasobach i znalazłam, więc z tej okazji zapraszam Was na czekoladowe ciasto z wiśniami i kawałkami białej czekolady. Własnie dziś możemy bez wyrzutów sumienia smakować, rozkoszować i oddawać się całkowiecie słodkiemu szaleństwu. W końcu jak świeto, to świeto.
PS. Ja mogę wznieść toast jedynie kawałkiem białej czekoladki :)
Przepis z zeszytów mamy.
Składniki:
5 łyżek wody
1 margaryna
1,5 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
Zagotować na wolnym ogniu.
Dodatkowo:
4 jaja
1,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z
ugotowanej masy odlać pół szklanki do polania ciasta. Jaja ubić. Do
ubitych jaj dodać przestudzoną masę, mąkę i proszek do pieczenia, ciągle
ubijając.
Oraz:
wiśnie
biała czekolada
Na koniec dodać wiśnie i kawałki białej czekolady. Wymieszać, wlać do tortownicy i piec.
Smacznego!
© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz