poniedziałek, 21 maja 2012

Łaciate ciasto z gruszkami


Przepis własny, oparty na Uśmiechu teściowej.

Składniki:
3,5 szkl. mąki tortowej
2 jajka
1 szkl. cukru
margaryna lub masło
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Dodatkowo:
2 budynie śmietankowe z cukrem
3/4 l mleka
3 gruszki

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części - do jednej z nich dodać kakao, następnie każdą podzielić znów na dwie. Ugotować budyń. Jedną część białą i jedną czarną ciasta wyłożyć na sno blachy (tworząc łatki), następnie układać pokrojone w plastry gruszki i zalać budyniem. Na wierzch położyć resztę ciasta tworząc łatki. Piec na złoty kolor, a po upieczeniu posypać cukrem pudrem.








Smacznego!

© Photos by Magda Marczuk - Daniluk, All Rights Reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz